Onderhoud-teak

Onderhoud van teak- & hardhouten tuinmeubelen

Teakhout heeft van nature een hoog oliegehalte. Het hout voelt hierdoor vettig aan maar hiermee is het hout goed bestand tegen weersinvloeden. Het kan het gehele jaar buiten blijven staan. 

Onbehandeld teakhout heeft met haar honingbruine kleur een natuurlijke uitstraling. Onder invloed van weersinvloeden zal het hout op den duur, zonder verlies van zijn hoogwaardige eigenschappen, een zilverkleurig platina kleur aannemen.
Om de originele kleur van het teakhout te bewaren is het aan te raden de tuinmeubelen één of twee keer per jaar te behandelen met een Oil sealer. 
Een Oil sealer biedt bescherming tegen het snel grijs verweren en verouderen van het hout en biedt daarnaast een langdurige bescherming tegen aanhechting van nieuwe vervuiling. De polymeren maken het hout waterdicht, maar laten het wel ademen, en voorkomen dat het zwart wordt. Aanbevolen wordt het hout 2x per jaar te behandelen.
Voor het gebruik van een oil sealer bij verweerde producten moet het product wel eerst gereinigd worden. Houdt u rekening met vlekgevoelige ondergronden tijdens het oliën.

Reinigen van teakhout

Het reinigen van het meubel kan beperkt blijven tot twee maal per jaar door het meubel met een natuur-zeepoplossing, warm water en soda, of groene zeep te reinigen waarna vuil eenvoudig met een zacht schuursponsje of aluminium spons kan worden verwijderd. Gebruik van hoge drukreiniger ontraden wij! Hierdoor kunnen ruwere plekken ontstaan. Om onderhoud te beperken adviseren wij u houten tuinmeubelen tijdens de winter bij voorkeur droog op te slaan. Wanneer de meubelen ’s winters buiten blijven staan, kunt u het hout ook met een afdekhoes tegen weersinvloeden beschermen. Het is echter belangrijk dat het hout niet wordt afgesloten en dat er ruimte tussen de hoes en de grond open blijft om het hout te laten 'ademen'.

Overige werking van het teakhout

Door uitdroging van het hout worden haarscheurtjes zichtbaar in de bovenlaag. Het ontstaan van haarscheurtjes is een normaal proces, geen mankement. De constructie van het hout wordt hierdoor niet aangetast. Met behulp van een beetje watervaste houtlijm kunnen kleine scheurtjes worden opgevuld waarna ze nog nauwelijks zichtbaar zijn. Het metalen beslag van verstelbare teakproducten dient regelmatig te worden gecontroleerd op speling tussen de onderdelen. Dit kan voorkomen doordat het hout door de verschillende weersomstandigheden uitzet en inkrimpt. Indien nodig moet het beslag met een sleuteltje weer handvast worden aangedraaid.

Onderhoud van aluminium tuinmeubelen

Aluminium tuinmeubelen kunt u het gehele jaar buiten laten staan. Aluminium meubelen zijn makkelijk in gebruik en zijn onderhoudsarm, niet onderhoudsvrij. Zonlicht en vuil kunnen ervoor zorgen dat het aluminium dof en/of mat wordt, afhankelijk van de kwaliteit van het aluminium. Het is aan te raden aluminium meubelen regelmatig met een sopje af te doen en / of te voorzien van een aluminium-wax of -polisher, waarmee kleine krasjes door gebruik kunnen worden voorkomen of worden weggewerkt. Het gebruik van agressieve onderhoudsmiddelen en schuurmiddelen raden wij met klem af.

Onderhoud van wicker tuinmeubelen

Gevlochten kunststof meubelen zijn weerbestendig. U kunt ze dan ook het gehele jaar buiten laten staan. Om wicker tuinmeubelen optimaal te beschermen is het wenselijk de meubelen in de winter binnen te zetten. Indien de meubelen buiten blijven staan is het verstandig de meubelen te voorzien van een beschermende laag van een vlechtwerkbeschermer en/of de meubelen af te dekken met een beschermhoes.

Vlechtwerkbeschermer

Een vlechtwerkbeschermer werkt als een krachtig UV-filter die het snel verkleuren, verouderen en verweren van vlechtwerk, textileen en vinyl voorkomt en een langdurige bescherming biedt tegen aanhechting van nieuwe vervuiling. Het materiaal blijft soepel en zal ook bij lage temperaturen niet breken.

Reinigen

Wicker is eenvoudig te reinigen met lauw water en een zachte borstel, spons of doek, eventueel aangevuld met een sopje of groene zeep. Vermijdt het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen voor uw meubelen zoals bijtende middelen, allesreinigers of chloor. Na het reinigen is het spoelen met lauw schoon kraanwater aan te bevelen.

Onderhoud van buitentextiel

Door gebruik te maken van een kussentas of een kussenkist zijn tuinkussens eenvoudiger op te bergen. Een dergelijk product biedt tevens bescherming tegen spatwater, echter biedt geen 100% waterdichte bescherming. Voorkom zodoende dat buitentextiel vochtig wordt opgeborgen of in een vochtige ruimte komt te liggen om te voorkomen dat ‘het weer’ in de stof trekt waardoor het stof kan gaan schimmelen of ruiken. Probeer bij een kleine vlek op het tuinkussen direct met een stukje keukenpapier de vlek te absorberen; voorkom wrijven. Wassen altijd bij een temperatuur <40°C of handwarm. Voor het verwijderen van overige vlekken op buitentextiel raden wij het gebruik van een Stain Remover aan. De Stain Remover is een oxidatieve reiniger die diep ingedrongen vuil en het residu van dode schimmel- en weervlekken op alle soorten weefsel verwijdert en voorkomt. Uitermate geschikt voor het reinigen van textileen, parasols, zonneschermen, stoelkussens, afdekkappen, tentdoek, etc. Voor het correct onderhouden van buitentextiel is het van belang de wasvoorschriften van de textiel te volgen. Gebruik nooit een bleekmiddelhoudend wasmiddel maar een vloeibaar wasmiddel dat geschikt is voor fijne textielsoorten zoals katoen, zijde, wol en andere mengsoorten textiel.

.